En tur till Namn och till Örjan Bertilssons mjölkgård för att hämta mjölk! Har varit sugen länge att prova på att göra Mozzarella och filmjölk så nu var det äntligen dags! 10 liter direkt ur tanken! Tack Örjan!
Sen besök hos Luna och Petra tror jag visst att det var, mumsandes på ensilage i godan ro, tillverkandes mer mjölk tills nästa gång vi ses!
Lilla 1189, född den 6 december blir ingen mjölkko för hen är en tjur!
Söt som rackarn som alla kalvar förstoss.
Väl hemma med råvarorna så skulle processen igång, fil och mozzarella denna kväll.
2,75 liter mjölk
1½tsk citronsyra röres i den kalla mjölken
värm därefter mjölken till 32 grader celcius
rör i
1/4 tsk löpe och rör en minut
låt stå minst 10 minuter tills massan blivit fast
skär massan i kvadrater och värm sedan till ca 45 grader och tills massan blir kornig
ta sedan upp den med hålslev och lägg i durkslag tills vasslen runnit av
Lägg sedan ostmassan i en skål och häll i hett vatten lite i taget tills massan blir lös och formbar.
Dra massan tills den känns slät och mjuk. Det är hett!
Den ska vara glansig och mjuk!
Forma sedan mozzarellabollar!
Lägg sedan ner de heta bollarna i kallt saltvatten, vi hade 1 liter vatten och en dl salt, ska prova smaken i morgon kanske får justera lite grann.
Färdig! Julmozzarellan klar! Det är säkert tradition i Italien att ha färsk mozzarella på julbordet!
Passa på att kolla in youtubeklippen!
http://www.youtube.com/watch?v=BS_K9nVkAjE
http://www.youtube.com/watch?v=o964Ql53i_U
http://www.youtube.com/watch?v=yXsANd2CWa4
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar