100 gr smör
1,2 liter vatten eller mjölk
2 pkt jäst, 100 gr
1 msk salt
½-1 dl sirap
ev. 1½ msk finstött anis och fänkål
1 påse, 2 kg rågsikt
Smält matfettet, häll i vätskan och värm till fingervarmt, 37 grader. Smula jästen i en bunke med lite degspad. Tillsätt sedan resten av degspadet, salt, sirap, kryddor och nästan allt mjöl. Spara 3 dl till utbakning. Bearbeta degen väl, viktigt för jäsningen. Låt jäsa i 30 min. Arbeta igen och häll upp på bordet, dela i 4 delar till limpor och låt jäsa på plåten i 30 min. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader, ca:45 min. Låt svalna på galler!
Lycka till!
/Ingela
Hej
SvaraRaderaJeg vil gerne bage brødene, men jeg har lige et spørgsmål/fråga:
Hvad er "degspad"?
Venlig hilsen
Preben
Hej! Det är smöret och mjölken hon menar. Degspad = den vätska man bakar brödet på 😀
RaderaVilken sirap använder du? Mörk eller ljus?
SvaraRaderaFramgår inte i receptet!
Tacksam svar!
Har bakat brödet Jättegott
SvaraRaderaSka man pensla innan ugnen ?
SvaraRaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
RaderaJättegott bröd, det blev en favorit!🍞
SvaraRaderaJättegott bröd, blev min favorit! 🍞
SvaraRaderaEtt underbart gott bröd .tack för receptet. Jag bakade det nu i eftermiddag..😍🌺
SvaraRadera