fredag 18 april 2014

Vinegrette

Vinaigrette a la crème

En lite försummad klassiker som kan göras på olika vis. Det här är min egen variant som faktisk reder sig själv i kylskåpet. Man behöver bara röra ihop den och låta den stå någon timme.

(blir cirka 1/2 dl dressing)

1 msk vinäger av valfritt slag

1 tsk citron

1 tsk Dijonsenap

2 vitlöksklyftor, finhackade

nymald svartpeppar

1/2 tsk salt

2 msk kallpressad rapsolja

4 msk vispgrädde

1. Blanda vinäger, citron, senap, vitlök, peppar, salt, gräslök, olja och grädde.

2. Ställ i kylen i en halvtimme. Dressingen går ihop av sig själv. Smaka av.

fredag 11 april 2014

CRÈME BRÛLÉE À LA LEILA

Var tvungen att låna detta goda recept!
Ingredienser
CRÈME BRÛLÉE À LA LEILA

5 dl vispgrädde
1 dl mjölk
5 st äggulor
1 dl strösocker
1 st vaniljstång, färsk
Gör så här
Crème Brûlée
Sätt ugnen på 95 grader, varmluft.
Vispa samman vispgrädde, mjölk, och äggulor.
Dela och skrapa ur fröna ur vaniljstången och blanda dem med lite av strösockret, rör sedan ner allt strösocker i smeten.
Fyll smeten i portionsformar av porslin (cirka 10 cm i diameter) och ställ dem på en plåt. Om du inte har varmluftsugn, ställ formarna i vattenbad.
Grädda i ugnen i cirka 2 timmar tills de stannat. När man skakar på formen ska de inte dallra för mycket i mitten.
Kyl dem till kylskåpskalla (gärna över natten).
Strö över ett tunt lager med strösocker och bränn av sockret med en gasolbrännare eller bränn av sockret i ugnen under grillvärme 250 grader.